!TEMAN-TEMAN BLOG!

Thursday, 2 July 2015

AL-KISAH ALARM KERETA BERBUNYI

Assalammualaikum..

Salam Ramadan, pejam celik pejam celik tak lama lagi nak raya.. Radio pun dah start main lagu raya... Sayu oiii.. aku dok di perantauan, jauh dari family, berbuka puasa bujang jer huhuhu... Part sedih nak raya ni satu hal.. Ada lagi hal yang menyedihkan..

Alarm kereta aku bermasalah pulak time bulan-bulan puasa ni.. Hari tu aku tukarlah bateri kereta baru, bateri yang aku guna sebelum ni pun belum lagi sampai 6 bulan tapi dah kong, yelah lama aku tak start enjin rasanya 3 bulan kereta aku ni tak bergerak atas jalan.. Agaknya tu lah sebabnya dia merajuk..

Okey bila dah tukar bateri baru (free maintenance) jenama Yokohama.. Kalau kat Mukah aku beli RM350.00, kat Kuching dapat harga RM220.00.. Takperlah berkorban untuk kereta... Part menukarnya tu memang aku rasa tension, bayangkanlah bila dah pasang, alarm dan horn sekali bunyi punya bingit telinga aku.. Aduii aku dah risau sebab masa 1st tukar bateri baru takde pulak masalah ni.. Aku bersangka baik sahaja mungkin lama sangat tak start tu yang berbunyi nyaring tu...

Pinjam Pic Pakcik Google

Bunyi nyaring tu aku try nak off, cubalah raba-raba remote kereta aku kat sebelah dashboard kanan yang ada tanda kuning tu, masih jugak meraung... Aduh makin tension try call kawan-kawan yang ada kereta sama model aku, diorang bagitau try start engine dan running... Aku pun bawalah pusing-pusing atas jalan, check semua pintu kereta memang semua dah tutup rapat, lampu signal dua-dua berkelip-kelip dengan bunyi sekali yang nyaring... Aku rasa adalah dalam 5 kali bunyi nyaring tu masa aku bawa pusing-pusing then terus tukar jadi bunyi yang agak slow.. Lepas tu takde bunyi dah.. Allah sahaja yang tahu perasaan aku yang bawa kereta di atas jalan dengan bunyi yang nyaring.. Agaknya ada kot orang fikir aku curi kereta huhuhuhu....

Esok harinya aku terus ke Toyota Service Centre nak wat "medical check up" manalah tau kereta aku ni dah semput.. Nak kata aku ni pakai teruk takde jugak.. Bayangkanlah odometer baru jer 48K, kereta beli tahun 2011, baru tak baru kereta aku tu huhuhu... bila di check kat Toyota, kejadian tu memang normal kalau kereta lama tak dipakai dan bila tukar bateri baru... Kereta akan auto reset, kira macam komputer lah di reboot semula (keluar bunyi alarm) kira terkejut dari tidur yang lama lah, kereta tengah nak pick up balik setting.. OOOOO.. aku baru tau... sekarang ni aku kena rajinlah bawak kereta aku ni jalan-jalan tak nak dia merajuk lagi...huhuhu.. 

Part alarm tak berhenti berbunyi tu memang aku dah tahap nervous.. Takut lah apa-apa yang berlaku kat kereta aku.. Yelah makin pulak nak raya... Rosak satu hal... Keluar duit lagi nak servis kan satu hal... Dalam otak aku memang dah terfikir nak tukar alarm baru.. Tapi Alhamdulillah semuanya pulih seperti sediakala...

Pinjam Pakcik Google nyer gambar kereta

3 comments:

  1. betul tu sayu lebih2 lagi jauh dari family hehehe

    ReplyDelete
  2. betul tu sayu lebih2 lagi jauh dari family hehehe

    ReplyDelete