!TEMAN-TEMAN BLOG!

Monday, 16 April 2012

Saawariya....Kisah Cinta Empat Malam

Lama dah aku tak jenguk blog aku ni, yelah busy memanjang nak jengah blog ni kejap pun payah. Anyway ni pasal DVD Saawariya yang aku beli masa kat KL, lama dah aku carik DVD ni since filem ni adalah terbitan Sanjay Leela Banshali (Devdas, Hum Dil De Chuke Sanam, Guzaarish dsbg). OST Filem ni aku dah beli sebelum aku menonton filem ni. Memang lainlah mood dengar lagu dalam CD compare nonton kat DVD. Kebetulan aku ke KL dan aku redah semua mall kat KL carik DVD ni yang aku jumpa masa jalan-jalan kat KLCC.


Teraju utama filem ni adalah Ranbir Kapoor dan Sonam Kapoor, lakonan sebagai pendatang baru mungkin masih boleh diterima. Watak Rani Mukherjee merupakan salah satu watak yang agak misteri sebagai Gulabji yang mungkin mempunyai ceritanya sendiri, apa yang aku tau watak Gulabji ni adalah kiranya watak pelacur yang juga secara diam menaruh hati terhadap Raj (Ranbir Kapoor)...

Kisah Cinta yang berlaku dalam tempoh 4 malam di mana Raj dipertemukan dengan Sakina di sebuah jambatan, Sakina menunggu kekasihnya yang berjanji akan kembali pada malam Aildilfitri di mana semua umat Islam sedang menunggu kemunculan anak bulan. Penantian ini telah mempertemukan dia dengan Raj yang secara diam mula jatuh hati padanya...Perkenalan singkat itu telah merapatkan hubungan mereka yang mana Sakina hanya menganggap Raj sebagai sahabat dan Raj mempunyai perasaan sebaliknya...Kalau nak tau sama ada kekasih Sakina ni muncul ke tidak, korang bolehlah nonton DVD ni, tak nak spoil the mood...Salman Khan korang mesti dah agak apa watak dia dalam cerita ni kan :)Apa yang menarik perhatian aku mengenai filem ini ialah suasana Kota Simla pada waktu malam yang memang cantik. Sanjay Leela memang bijak menggunakan backdrops yang menarik seperti mana Devdas yang memaparkan kerlipan lampu yang disimbah cahaya malam.Lagu-lagu memang catchy karya Sameer memang lagu-lagunya terbaik.

Komen aku : Jalan ceritanya biasa jer, watak Raj dan Sakina..dua watak yang mempunyai kisah yang tersendiri. Raj mengharapkan cinta Sakina, manakala Sakina menunggu kekasihnya yang setahun tidak berjumpa. 2/5 bintang.....jerrrr :)

No comments:

Post a Comment