Assalammualaikum..
Ini hari pertama jejak kaki kat bazaar ramadan sibu... malam ni dapatlah berbuka dan bersahur bersama famili.. Mula-mula pening jugak mencari menu kat Bazaar Ramadan...sehinggalah aku jumpa ni... kuih celorot..
Mengikut ceritanya kuih ni asalnya dari tanah jawa... dan amat popular di kalangan orang melayu sarawak.. kuih ni dibuat daripada tepung beras dan dicampur dengan gula apong...skrg pun dah ada yang perisa pandan untuk mempelbagaikan variasinya..
Aku tak pasti tempat lain ada tak kuih celorot ni... Bulan puasa nilah carik makanan yang jarang-jarang kita jumpa...Selamat berbuka puasa..
Ini hari pertama jejak kaki kat bazaar ramadan sibu... malam ni dapatlah berbuka dan bersahur bersama famili.. Mula-mula pening jugak mencari menu kat Bazaar Ramadan...sehinggalah aku jumpa ni... kuih celorot..
Mengikut ceritanya kuih ni asalnya dari tanah jawa... dan amat popular di kalangan orang melayu sarawak.. kuih ni dibuat daripada tepung beras dan dicampur dengan gula apong...skrg pun dah ada yang perisa pandan untuk mempelbagaikan variasinya..
Aku tak pasti tempat lain ada tak kuih celorot ni... Bulan puasa nilah carik makanan yang jarang-jarang kita jumpa...Selamat berbuka puasa..
Bazaar Ramadan Dataran Sibu |
Bazaar Ramadan -Dataran Sibu |
posted from Bloggeroid
Arol belum jejak bazar Ramadan lagi untuk tahun nie. Kuih celorot? Tak pernah jumpa pulak kat semenanjung nie. Atau mungkin Arol yang tak perasan. Sedap tak rasanya? :)
ReplyDeleterasanya memang sedap dan manis sebab campur gula apong...
ReplyDeleteTak pernah jumpa dan makan lagi ni.
ReplyDeletemungkin sebab tu nama dia celorot ada kat Sarawak jer kowt
Deletewah.. unik nama kuih ni ya adhie.. first time aiza dengar namanya.. tentu sedap rasanyakan?
ReplyDeletekalau rasa sekali pasti nak lagi hehehe...itulah dia celorot
DeleteAssalammualaikum Adhie, ala tak kisah nama apa pun, bulan Ramadhan nie asal puasa je kuih yang mana rasanya manis memang sedap, totally lovely, memang is tak pernah menolak hehehehe <<<< hantu cokelat dan benda manis2.
ReplyDeletep/s: menabungkan save22
hahaha samalah kita suka benda manis especially coklat...
Deleteterima kasih buat tabungan yer
hhehehee bagus2 ada gak geng dengan is, Adhie naper tak tick commentluv kat blog is tu? senang nak follow balik recent post Adhie.
Deleteiskandarx.com
lor yer ker huuhuhuhu tak terperasan plak ada ke tidak klik hehehehe
Deletebulan puasa ni mcm2 kuih yg kita tak pernah mkn..=D
ReplyDeleteabis ramadan takderlah jumpa kuih-kuih ni...
DeleteA'ah betul tu..=D
Deletesalam ramadhan :)
ReplyDeletesinggah & follow disini :)
Jika free boleh singgah kembali..
http://fizasaiza.blogspot.com/
salam... terima kasih datang teratak hijau ni
Deletekmk ya jak dapat tek Cik Akak...kuih cher-lor-ghot hehehehe
ReplyDeletesalam ramadhan dan selamat berpuasa..
ReplyDeleteSalama ramadan...
Deletelama dah tak nampak kuih dlm gambar yg pertama. biasanya kalau kat sabah ni aku tengok isi dia warna cerah...
ReplyDeleteAda jugak yang brwarna cerah kalau tak dicampur dgn pewarna pandan atau gula aponh
Deletelain oww..selalu yang kmk nangga ada dalam daun apong ka daun nyiur..wahhh...kmk lom gik g bazaar sibu bah..cam bez jak..
ReplyDeleteAok tahun tok tek baruk nangga dalam daun pisang biasa dipolah dalam daun apong hehehe
Deletekuih celorot? first time dengar..hehe
ReplyDeleteItulah uniknya kuih muih 1 Malaysia
Deletefirst time dengar...adakah sama dengan dodol...?
ReplyDeleteIsinya macam dodol tapi lembut sikit...
DeleteTeringin jugak nak rasa kuih celorok tu.. :-)
ReplyDeleteNak rasa datanglah ke Sarawak :)
Delete