!TEMAN-TEMAN BLOG!

Saturday, 20 July 2013

MI KOLOK TAPAU SIGEK

Assalammualaikum...

Mi kolok tapau sigek! Terjemahannya mi kolok tapau satu... hehehe pernah dengar mi kolok... mi yang femes di Sarawak. Mi ni dihidangkan dengan hirisan daging atau ayam dan bagi yg suka kering boleh dimakan macam tu jer... kalau tak boleh dicampur dengan sup ayam atau daging... paling best kalau digabungkan dengan sup tulang...

Mi ni popular dimakan untuk breakfast tapi tetap menjadi menu permintaan tanpa mengira masa.. Sebenarnya menyediakan mi ni mudah kerana tidak perlu digoreng atau rebus..hanya celur dalam air panas dan digaul dengan kicap dan minyak bijan..selepas tu hirisan daging atau ayam akan ditabur atas mi bersama dengan daun sup... Kalau kat Kuching aku suka mi kolok Kopi O Corner...


posted from Bloggeroid

9 comments:

  1. cik akak nie lah manusia yang sik tauk makan mee kolok...nang cik akak sik pandang..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yakah...hehehe duhal 1st time nengar org sik makan mi kolok eh hehehe

      Delete
  2. Penah dengar tapi sik penah makan.. Hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aikk ada juak hehe...dua org dah madah sik makan tok...

      Delete
  3. hihi...jom join kitak...hadiah gempak....syarat pun senang..

    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.com/2013/07/ramadhan-giveaway-by-zz.html

    ReplyDelete
  4. wah.. sedap tu.. aiza pernah rasa sekali semasa di MAHA 2010.. nak buat sendiri tak reti la pula.. hihi..

    ReplyDelete
  5. mula2 tu nmpak cam maggie goreng je..=)

    ReplyDelete
  6. belum pernah rasa lagi...kat semenanjung tak jumpa ler....

    ReplyDelete