!TEMAN-TEMAN BLOG!

Saturday, 27 July 2013

BAZAAR WALKING HARI KE-18



Assalammualaikum...

Bazaar Walking aku hari ni menuju ke Bazaar Ramadan Kampung Bandung, Sibu...Dah sampai Sibu aku pun yippeee... Seperti biasa aku mencari menu yang berbeza sikit... Gerai kat Bazaar Kg Ramadan taklah semeriah di Bazaar Dataran Sibu... Jalan punya jalan aku berkenan nak membeli Kuih Chang ni... Pernah nampak kuih ni kan.... Tapi biasanya kuih ni kita lihat dijual oleh orang cina, tapi sekarang orang melayu pun dah boleh buat kuih ni... Kuih yang berasaskan beras pulut ni dibungkus dengan daun buluh.. Intinya ada pelbagai seperti daging dan ayam... Kuih ni popular di kalangan masyarakat Hokien dan kini banyak kuih chang yang halal dijual untuk dinikmati oleh semua muslim... Korang pulak berbuka apa hari ni? Selamat berbuka puasa...

BAZAAR RAMADAN KG BANDUNG, SIBU



SEMPAT JUGAK SINGGAH SINI TADI..SEBAHAGIAN KAMPUNG HILIR YANG TERBAKAR PADA BULAN LEPAS


16 comments:

  1. kuih chang tu rasanya macam mana ?

    ReplyDelete
  2. kuih ya cik akak jarang makan...
    kedang jak...mun hati nak makan..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kmk teringin baruk nak makan kuih tok...sebabnya pulut

      Delete
  3. o... ingatkan ketupat pulut tadi. mcm ketupat pulut rupanya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang macam ketupat...rasanya pun sama cuma ada berintikan daging

      Delete
  4. dtg utk follow kembali :) duk Sibu yer?kuih tu mmg tak pernah nampak pon kat smenanjung...rasa cina pon mcm tak pernah nampak jual kat sini..mknan ni mmg ad kat sarawak je ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuih ni femes di kalangan masyarakat hakka di sarawak... kalau org cina diorang panggil bak chang

      Delete
  5. Wah, mcm2 di post ktk makanan oww...febret mak kmk ya..hihihi kampung hilir ada kenak juak ka?bukan kampung datu kah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha aok eh salah kmk ya..patutnya kg datuk bukan kg hilir...sorii typo puasa2 tok hehehe

      Delete
    2. heheh alu typo mbak posa bah..hehehe its oke...

      Delete
    3. ahakss....kmk kekadang saruk juak kg datuk kg hilir tok hehehe...sebabnya satu area

      Delete
    4. aok..yalah...rumah fam husband kat kpg bandung.jalan g sia pun kmk sik ingat...hehe

      Delete