!TEMAN-TEMAN BLOG!

Wednesday, 14 January 2015

D'Airiz Cafe (Satok)... Selera Ala Thai




Assalammualaikum...

Masih tak lewat lagi untuk aku mengucapkan Selamat Tahun Baru.. Kiranya ni 1st entry aku untuk tahun 2015 kan kan... Berhabuk dah blog ni sebenarnya tanpa sebarang entry.. Sejak kembali ke Kuching ni aku dah mula kembali dengan hobi lama iaitu mencuba tempat makan di sekitar Kuching.. Kalau nak cerita kat Kuching ni memang banyak tempat makan yang sedap-sedap... Sebut jer nak makanan apa... Tapi nak mencari yang betul-betul sedap memang kena explore betul-betul..

Nak cerita satu restoran yang menghidangkan makanan ala-ala thai... Kat sini bagi penggemar makanan Thai memang rekemen kat D'Airiz Cafe.. Try lah order Tom Kha dan Nam Tok Nuer.. Nama pun restoran Thai.. Jadi makanan pun sebutan bahasa thai lah kan...

Tom Kha


Nam Tok Neur ni sebenarnya stik daging bergril yang telah dihiris halus-halus dan dicampur dengan herba dan cili.. Rasa memang berapi pedas makan dengan nasi putih memang layan sangat.. Satu lagi Tom Kha Goong (Tomyam Putih-Udang) yang ni nasib baik Tomyam putih sebab tiada rasa pedas.. Kalau tak mau berapi mulut menikmati semua makanan pedas-pedas nih... Tapi kalau ikutkan memang makanan Thai ni semua pedas-pedas.. Kalau kalah dengan rasa pedas jangan pegi ke restoran Thai hehehe..

Nam Tok Nuer


Suasana restoran ni memang bersih dan kira dalam kategori kelas A (tak sempat nak snap gambar restoran sebab betul-betul menikmati hidangan depan mata).. Sesuai untuk keluarga sebab kat sini semua makanan dalam pilihan hidangan saiz kecil, sederhana dan besar.. Kalau untuk saiz hidangan kecil sesuai untuk 3-4 orang (perut kecik-kecik lah kot hehehe).... Tom Kha Goong harga saiz kecil RM20.00, Nam Tak Neur saiz kecil RM17.00, Nasi Putih RM2.00... Kalau nak makan nasi goreng pun ada juga kat restoran ni Nasi Goreng Kampung, Nasi Goreng Cina, Nasi Goreng Ikan Masin, Nasi Goreng Daging dan beberapa jenis nasi yang susah benar aku nak sebut dalam bahasa thai hehehe...

Kat sini tiada istilah makanan untuk seorang... Kalau saiz kecik tu macam aku cakap tadi memang sesuai untuk 3-4 orang... Jadi makanan dihidangkan berdasarkan saiz iaitu Small, Medium dan Large.. Kalau dah Small boleh dimakan untuk 3 orang agak-agak yang Large tu banyak mana kuantiti yang dihidangkan.. Aku boleh rate makanan sini memang terbaik... Lagi pun ini pertama kali aku makan Tomyam Putih yang memang sedap..

Nak cari restoran ni senang jer.. Kalau yang stay kat Kuching.. Mesti familiar area Satok kan... Ada Celcom Centre satu deretan dengan D'Airiz Cafe ni...

Rating : 4.5/5

Waktu Operasi D'Airiz Cafe


Lokasi D'Airiz Cafe




2 comments: