!TEMAN-TEMAN BLOG!

Thursday, 5 May 2011

Komik Utopia High - Kenakalan Budak Sekolah

Utopia High ni merupakan komik yang dicipta oleh kartunis Slaium atau Sau Lim. Siri Utopia High ni disirikan dalam majalah Utopia dan kini muncul dengan Utopia High – Reunion untuk menjadi koleksi peminat komik.
Aku cerita sikit watak-watak dalam Utopia High ni:

1)      Dodol – Pelajar baru Utopia High dan merupakan kawan baik Donut.
2)      Antibiotic – Pelajar yang berpenyakit dan sentiasa membawa pek glukosanya.
3)      Bush – Murid yang menyalahgunakan kuasanya sebagai pengawas
4)      Miss Mimi – Guru Pendidikan Moral dan sangat mementingkan kesempurnaan.
5)      Britney – Pelajar perempuan yang memang minat giler kat sorg lelaki yang bernama Legolas last-last jatuh cinta kat Donut.
6)      Sophia- Dodol memang minat giler kat budak pompuan ni.
7)      Mr Warehouse Sale – Yang ni memang aku selalu gelak bila baca, tiap kali dia nak mulakan kelas mulalah dia buat direct selling. Siapa nak dapat markah lebih dalam exam tu memang kena beli barang yang dia jual.
8)      Bad Boy – Kawan baik Dodol, Donut dan Antibiotic. Memakai sarung tangan berbentuk Penguin di mana yang menyimpan sifat jahat Bad Boy.
9)      Dr Devil – Sarung tangan berbentuk Penguin dan bersifat bengis. Kejahatan Bad Boy terselah kat Dr Devil.
10    Mr. Hitla – Guru yang memang digeruni budak-budak Utopia High siapa lagi kalau bukan guru disiplin
Utopia High


Korang minat komik. Memang berlambak komik kat pasaran. Kalau dulu aku kumpul komik macam Dragon Ball, Legenda Zu dan Parang Gila. Selain dari majalah APO!, Aku pun minat gak kat satu komik ni Utopia High. Mula-mula keluaran Utopia High bermula dengan kisah Dodol yang baru masuk sekolah. So sebagai pelajar baru dan mula berkawan ngan budak-budak nakal (tapi baik sebenarnya), Donut yang terer kung-fu, Antibiotik yang memang selalu usung pek glukosa ke mana sahaja, Bad Boy with his puppet, Dr Devil. Ni komik pertama Utopia High dan memang lucu-lucu kisah diorang ni.
Utopia High - Hunting High&Low


Lepas tu pulak keluar Utopia High Hunting High & Low. Donut return balik kat Utopia High. Dalam edisi kedua ni Donut lebih serius dan telah dilantik jadi pengawas. Geng-geng Donut mula mempertikaikan kredibilitinya dan menganggap dia telag mengkhianati persahabatan diorang. Nak tau lebih lanjut dapatkan Utopia High Hunting High & Low. 
Utopia High - Freak Club

Jilid ke-3 pula muncul Utopia High – Freak Club. Jilid ke-3 ni mengisahkan penubuhan Freak Club kat budak-budak yang dipinggirkan atau boleh dikatakan loser untuk melepaskan tekanan yang ada dalam diri. Donut yang jadi pengawas atau pengganas. Antibiotic hilang tanpa dapat dikesan. Dodol pun hilang begitu juga Bad Boy. Nak tau korang bacalah sendiri komik ni
Terbaru - Utopia High Reunion

Finally keluar jugak Utopia High – Reunion. Aku masih tak baca lagi sebab baru jer beli komik ni. Mesti gelak goleng-goleng kalau baca keletah diorang ni.

Antara paparan dalam Utopia High - Reunion

2 comments:

  1. utopia reunion mcm lawak kampus ke?

    ReplyDelete
  2. Tuan...masih ade lgi ke komik ni?

    ReplyDelete