!TEMAN-TEMAN BLOG!

Saturday, 25 May 2013

Shakshouka...(Tunisian Eggs Poached In Tomato Sauce)





Assalammualaikum wbt.

Hujan-hujan ni perut mesti lapar kan. Tetiba teringin nak try masak Shakshouka ni. Resepi ni paling simple dah mudah dan tak banyak bahan diperlukan. Biar aku cerita sikit pasal Shakshouka ni. Shakshouka ni kira macam makanan ruji orang di Turki, Algeria, Libya dan Morroco. Biasanya diorang makan dengan roti untuk breakfast, tapi aku makan ni dengan nasi since kita ni orang Asia kan.. Bahan utama Shakshouka ni ialah tomato dan telur. Maksud Shakshouka ni sendiri ialah "All Mixed Up" telur dicampur dengan tomato...jadi ada macam2 versi. Biasanya bahan2 yang diorang gunakan Cumin Seeds (kita panggil jintan putih), tumeric (serbuk kunyit), lada hitam dan paling penting buah tomato...sekarang dah moden boleh guna tomato puree yang melambak kat supermarket tu...

Ni aku punya resepi simple (Sebab ni jer bahan yang ada kat dapur aku pun) :

Telur 4 Biji
1 labu bawang besar
Cili Merah (bagi pedas)
1 Tin Sardin
Sedikit Sos Tomato
Sedikit Sos Cili (Kalau nak pedas banyakkan yang ni)
Minyak untuk menumis

Potong dadu bawang besar dan cili merah dimayang. Sardin dilenyek2 hingga hancur. Sediakan frying pan yang sederhana besar dan panaskan minyak. Bila minyak dah panas masukkan bawang tadi dan tumis hingga sedikit keperangan. Lepas tu masukkan sardin tadi bersama sos tomato dan cili. Gaul rata dengan api sederhana kecil hingga masak. Pecahkan empat biji telur tadi dan masuk di atas sardin biarkan ia masak (membentuk telur mata). Ikut selera kalau nak telur tu separuh masak/masak sepenuhnya. Hidangkan dalam pinggan. Dan sedia untuk dimakan.... Korang bolehlah tukar sardin tu dengan minced beef ker dan taruk sayur campur SELAMAT MENCUBA


Klik sini : RESEPI SHAKSHOUKA
Shakshouka


2 comments:

  1. wah dah macam pizza lah pula...nak minta resepi nie lah...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila sila cik akak...memang untuk share pun :)

      Delete