!TEMAN-TEMAN BLOG!

Thursday, 14 November 2013

KARI AYAM VERSI ADHIE

Photo: Jemput makan huhu

Assalammualaikum...

Hari ni mood ada bagus sikit.. Budak-budak office mintak masakkan kari ayam... Diorang beli bahan aku hanya masak huahuahua.. Kari ayam aku ni simple jer... Takdelah banyak berempah sangat.. Nak tau resepi... Mai sini aku share... Ni pun aku belajar dari kawan gak dulu masa masih tinggal kat Kuching... Yelah tinggal bujang kena pandai memasak gak...Tak kan nak bedal mi segera hari-hari

Bahan-bahannya :

1 kilo ayam (Aku guna bahagian sayap)
2 labu bawang besar (dicincang halus)
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Sedikit air asam jawa
Cili Boh satu bungkus kecil (nak pedas lebihkan yang ni)
Kiub Ayam (4 ketul)
Rempah Kari (Suka guna Baba's) - 3 bungkus kecil
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara memasak :

  1. Tumiskan bawang besar jangan  hangus sangat lepas tu masukkan rempah empat sekawan. Tunggu hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam dan gaul rata dengan bahan tumisan hingga sebati.
  3. Masukkan rempah kari ayam dan gaul lagi sehingga rata..Kalau kering sangat masukkan sedikit air.
  4. Masukkan kan air dan biarkan sehingga pecah minyak..dan kemudian masukkan kiub ayam sedikit demi sedikit (tak payah garam sebab yang ni pun dah masin gak)
  5. Masukkan air asam jawa dan gaul rata dan cili boh serta gula
  6. Biarkan mendidih sehingga masak.SIAP
Kalau nak sedap lagi masukkan santan...Tapi santan kan banyak kolestrol hehehe..Jadi tak yah santan pun takpe..Kari ni sedap dimakan dengan roti bantal kata orang huhuhu... (Abis pantry berkecah aku kerjakan hua hua hua)



Photo: Atas permintaan budak2 office aku masak kari ayam kat pantry hari ni...huahuahuahua










21 comments:

  1. Berbakat dalam memasak juga, bagus!...terbau kari tu sampai sini, hehe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. takderlah terror mana pun Kathy hehehe..takat kari jer

      Delete
  3. tu dia masakan bujang hehehhehe

    ReplyDelete
  4. Wah Adhie terre tu masak dalam rice cooker lagi... nampak sedap lebih2 lagi part kepak tu mmg faveret ana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. periuk jer rice cooker...tapi masak atas dapu gas jugak...pantry takde periuk besar hehe

      Delete
  5. wah masak dlm periuk nasi aje errh..

    ReplyDelete
  6. salam, is bw sini, sambil menabung churpchurp 2X Inti dan tabung lain.

    Wah kari ayam yerr Adhie?? hehehe pos laju kat is sikit yer?

    iskandarx.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Is... kalau pos kari ni takut posmen plak yang bedal huhuhu

      Delete
  7. wah.. nampak sedap adhie memasak.. berbakat memasak juga adhie ni ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah sikit2 Aiza basic basic jer hehehe

      Delete
  8. Pandainya adhie memasak ni..mesti sedap ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak taulah sedap ker tidak... tapi yang pasti licin gak ni huhuhu

      Delete
  9. Wahahaa pandei masak juak geng!! Dpt jadi suami mithali tok kohh :D

    ReplyDelete
  10. Rajinnya memasak. Nampak resepi tu macam sedap.

    ReplyDelete