Assalammualaikum...
Hari ni mood ada bagus sikit.. Budak-budak office mintak masakkan kari ayam... Diorang beli bahan aku hanya masak huahuahua.. Kari ayam aku ni simple jer... Takdelah banyak berempah sangat.. Nak tau resepi... Mai sini aku share... Ni pun aku belajar dari kawan gak dulu masa masih tinggal kat Kuching... Yelah tinggal bujang kena pandai memasak gak...Tak kan nak bedal mi segera hari-hari
Bahan-bahannya :
1 kilo ayam (Aku guna bahagian sayap)
2 labu bawang besar (dicincang halus)
Rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga)
Sedikit air asam jawa
Cili Boh satu bungkus kecil (nak pedas lebihkan yang ni)
Kiub Ayam (4 ketul)
Rempah Kari (Suka guna Baba's) - 3 bungkus kecil
Gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak :
- Tumiskan bawang besar jangan hangus sangat lepas tu masukkan rempah empat sekawan. Tunggu hingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul rata dengan bahan tumisan hingga sebati.
- Masukkan rempah kari ayam dan gaul lagi sehingga rata..Kalau kering sangat masukkan sedikit air.
- Masukkan kan air dan biarkan sehingga pecah minyak..dan kemudian masukkan kiub ayam sedikit demi sedikit (tak payah garam sebab yang ni pun dah masin gak)
- Masukkan air asam jawa dan gaul rata dan cili boh serta gula
- Biarkan mendidih sehingga masak.SIAP
Kalau nak sedap lagi masukkan santan...Tapi santan kan banyak kolestrol hehehe..Jadi tak yah santan pun takpe..Kari ni sedap dimakan dengan roti bantal kata orang huhuhu... (Abis pantry berkecah aku kerjakan hua hua hua)
Berbakat dalam memasak juga, bagus!...terbau kari tu sampai sini, hehe
ReplyDeletehehehe..bolehlah sikit2 BM..
DeleteAmboi pakar masak...
ReplyDeleteMKL bolehlah sikit2...
Deletesedap la adhie....terror la..
ReplyDeletetakderlah terror mana pun Kathy hehehe..takat kari jer
Deletetu dia masakan bujang hehehhehe
ReplyDeletememang masakkan bujang main campak2 jer
DeleteWah Adhie terre tu masak dalam rice cooker lagi... nampak sedap lebih2 lagi part kepak tu mmg faveret ana...
ReplyDeleteperiuk jer rice cooker...tapi masak atas dapu gas jugak...pantry takde periuk besar hehe
Deletewah masak dlm periuk nasi aje errh..
ReplyDeleteatas dapur gas tu sebenarnya
Deletesalam, is bw sini, sambil menabung churpchurp 2X Inti dan tabung lain.
ReplyDeleteWah kari ayam yerr Adhie?? hehehe pos laju kat is sikit yer?
iskandarx.com
TQ Is... kalau pos kari ni takut posmen plak yang bedal huhuhu
Deletewah.. nampak sedap adhie memasak.. berbakat memasak juga adhie ni ya..
ReplyDeletebolehlah sikit2 Aiza basic basic jer hehehe
DeletePandainya adhie memasak ni..mesti sedap ni :D
ReplyDeletetak taulah sedap ker tidak... tapi yang pasti licin gak ni huhuhu
Deletemy god kari dia hidup2...
ReplyDeleteWahahaa pandei masak juak geng!! Dpt jadi suami mithali tok kohh :D
ReplyDeleteRajinnya memasak. Nampak resepi tu macam sedap.
ReplyDelete