!TEMAN-TEMAN BLOG!

Friday, 16 August 2013

KEK SADDAM HUSSEIN

Assalammualaikum...


Ni aku nak share satu resepi kek yang sedap ni, malam tadi pergi beraya..Aku rasalah satu kek ni Kek Saddam Hussein sedap sangat... Dengan rasa tak malunya aku mintak resepi kat tuan rumah hhehehehe... Bolehlah aku share kat korang resepi ni..Sorrylah takde gambar kek tu..Kita orang dihidangkan kek ni kat warung memang best raya camni... yang ada, gambar kek dalam mangkuk kaca tu..Itulah Kek Saddam Hussein...Tuan rumah bukak warung depan rumah tu yang beraya kat warung hehehe...

BERAYA KAT WARUNG


KEK SADDAM HUSSEIN

Bahan-bahan (untuk acuan 8x8)

  • 454 gm golden churn butter
  • 10 biji telur
  • 1 botol kecil horlicks
  • 1 tin besar sri kaya
  • 2 botol kecil browning sugar
  • 4 gelas nestum
  • 1/2 gelas tepung gandum
  • 1 tin susu pekat
  • 1/2 gelas gula halus
  • 1 botol ovallete
  • 2 gelas milo
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya 
  • Pukul telur dengan butter hingga kembang
  • Masukkan susu dan pukul lagi 
  • Masukkan sri kaya, nestu, horlick, milo dan gaul sebati.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit
  • Masukkan ovallete dan browning sugar
  • Kacau rata dan masukkan esen vanilla
  • Kukus dalam loyang 8x8 selama 4 jam





18 comments:

  1. terbaiklah..nak juga try..tq adhie sudi share resipi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kathy...hehehe saya pun nak buat gak nanti rasanya memang sedap...cara membuatnya pun simple tak yah lapis lapis

      Delete
  2. wah ada gak kek nama macam nie hehehehe best best best. nanti Adhie pos kat is sepotong kek nie ya? hehehehe

    mambang kuning belum juga timbul, milkadeal satu.

    iskandarx[dot]com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah kalau Adhie ada buat hehheheh...

      Delete
  3. Assalamualaikum, sorry late.. Selamat hari raya..
    Thanks sudi gune top commentor tu.. Widget tu xde tetapan tuk bulan2 tertentu.. Insyallah kalo dah ade sy akan update semula... Widget tu akan kira overall comment yg,penah coment di site kamu.. Thanks

    ReplyDelete
  4. sadam husain..? apesal pelik plak nama tuh.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak taulah plak...hehehe biasalah kat Sarawak ni macam-macam namanya...kekadang ikut trend..mana tau lepas ni ada kek KL Gangster plak hehehe

      Delete
  5. Pelik nama kek...Kenapa namanya kek Saddam Hussein?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau plak macam mana boleh dipanggil Saddam Hussein hehehe...kat Sarawak ni nama keknya memang unik sikit

      Delete
  6. nama menarik,, rasa mesti meletop ni.. boleh lah mama try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang meletop kababoom rasa kek ni hehehe

      Delete
  7. wah..tq..boleh try tok..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...sila-sila...kamek makan kek tok masa beraya kat Igan...macam-macam jak kek polah orang Igan

      Delete
    2. yakah...mun di bakar mok ndak nya oww,,,hihi best oww..kmk wktu ya dh plg sarikei..

      Delete
  8. wah.. uniknya nama dia.. mesti sedap.. :D

    ReplyDelete