!TEMAN-TEMAN BLOG!

Monday, 19 August 2013

PERUT OH PERUT MENGAPA ENGKAU SAKIT?

Assalammualaikum...

Selamat kembali bekerja pada yang dah mula bekerja esok, aku last week dah kerja dah...tapi turun kerja pun banyak memenuhi undangan rumah terbuka Aidilfitri, masih mood raya...Tajuk entri tu mesti korang ingat satu lagu tu kan... Yelah bila dah makan tak ingat dunia tu mulalah berat badan naik, demam dan pelbagai penyakit datang.. Aku ni tak taulah berapa agaknya naik.. Tapi perut aku memang dah kembung dah hahaha...

Sakit weiii kalau kekenyangan... Makin pulak makan makanan yang bersantan, bergula dan air berkarbonat... Tak makan nanti tuan rumah kecik hati plak yelah penat lelah dia kong kang kon keng kat dapur..Kita datang dengan dialog "Takper saya diet," aku rasa time tu jugak tuan rumah meraung ye tak, entah-entah kena hempok dengan sendok kayu dodol... Hahaha imaginasi aku semata-mata...Aku ni pasal makan memang tak tolak...Lagi-lagi kari dan rendang... Insya Allah esok nak mula puasa 6...Tutup mata untuk open house next week...Anggap jer DUGAAN

Photo: Lega sikit perut lepas minum ni.... Macam2 masuk perut semalam

Kalau perut mula kembung, aku ni biasanya akan carik NH Detoxlim, yang ni memang aku buat stok kat rumah satu kotak sebelum raya hari tu... Sebelum tidor memang aku akan minum ni, lepas tu pagi nanti jumpalah "Cik Tan" (tandas) untuk "punch card"..Badan akan rasa ringan jer lepas jumpa Cik Tan hehehe... Senang je nak minum NH Detoxlim ni... masuk jer uncang dalam air panas tunggu sehingga 5-10 minit dan minum.... Jangan korang ingat ni teh biasa... Ni memang herba jadi rasanya memang rasa ubat... Nak jimat aku akan recycle balik uncang tu simpan dalam peti ais dan guna untuk malam esok pulak (sekali recycle)...Hehehe tau-tau jelah time raya semua nak disumbat.. kek lagi, biskut, kari, rendang..Macam-macam kesian perut... Lepas ni kena masuk gym balik huhuhuh... Angkat segala besi yang ada sebagai hukuman untuk aku...bagi turun sikit berat.. Rasanya 5 kilo aku naik ni lepas raya... Bulan puasa turun 2-3 kilo naiknya berganda-ganda..Tak sanggup aku nak tengok jarum timbang time ni...

10 comments:

  1. Kalau recycle jimat sikit kan. hehe

    ReplyDelete
  2. Raya, raya juga, kenalah jaga kesihatan. Moga cepat sembuh.

    ReplyDelete
  3. hahaha.....jangan jadi alasan sik mok turun kerja sudah...hihi.....

    selamat raya...raya...hihi

    ReplyDelete
  4. moge cepat sembuhyer..

    tapi kan adhie saya bagi jadi agen topup taw sekali tuk pemenang giveaway tu.. its ok??

    ReplyDelete
  5. hehe banyak makan yg berlemak ya..hehe

    ReplyDelete
  6. wah tahniah turu sampai 5 kilo, bkn senang tu adhie...dugaan tu biasa.

    ReplyDelete
  7. Gunakan pil "chi khi teck aun" hehe...
    Take care, perut terkejut tu...mulakan puasa 6 ye...

    ReplyDelete
  8. teh ni agak gentle jugak lah kesan dia... tak mcm teh orang kampung yg bikin org cirit birit gamaknya. yg ni cam berak lawas jer... buh pelincir.

    ReplyDelete