!TEMAN-TEMAN BLOG!

Wednesday, 26 June 2013

KENAPA MESTI KERJA 8 JAM SEHARI?????


Assallammualaikum..

Tiba-tiba terpikir pulak dalam sehari kita ada 24 jam, jadi memang dah ditetapkan untuk kita bekerja untuk 8 jam sehari. Tapi korang pernah terfikir kenapa kita di tetapkan bekerja selama 8 jam sehari....Bayangkan kalau kita bekerja kurang dari 8 jam sebagai contoh kita hanya bekerja 3 jam sehari apa akan terjadi...Mungkin kita seronoklah sebab masuk office pukul 8 lepas tu pukul 11 pagi dah boleh balik (aku pun suka). Setelah aku bertanya dengan sifoo terbaik yang aku ada iaitu Mr Google akhirnya aku bertemu jawapan asal-usul kenapa kita bekerja 8 jam sehari... Cekidaut....



Semasa abad ke-18 kebanyakkan kilang beroperasi 24 jam dan 7 hari seminggu kerana bagi mereka ini merupakan cara terbaik untuk memaksimumkan output pengeluaran. Kalau lihat pada masa sekarang pun untuk memastikan tahap effisien pekerja, seseorang pekerja itu akan bekerja antara 10-12 jam sehari dan ia merupakan satu perkara normal masa ni...

Pada abad inilah seorang lelaki bernama Robert Owen ni melihat situasi bekerja 24/7 ni tidak akan bertahan lama dan pada ketika inilaha dia telah memulakan kempen seseorang pekerja itu sepatutnya bekerja kurang daripada 8 jam sehari. Dengan slogan "8 hours labour, 8 hours recreation and 8 hours rest".

Dalam Al-Quran pun ada dinyatakan "Dan kerana rahmat-Nya, Dia jadikan untuk kamu malam dan siang, supaya kamu berehat pada malam itu dan supaya kamu mencari sebahagian kurnia-Nya (pada siang hari) dan supaya kamu bersyukur". (Al-Qashahs :73)


optimal work time, henry ford

Tapi sebenarnya bekerja selama 8 jam telah digunapakai oleh Ford dan sekaligus mengubah standard piawaian bekerja pada masa itu. Ford telah mengurangkan tempoh bekerja kepada 8 jam sehari malahan beliau jugak telah menetapkan pembayaran gaji 2 kali ganda kepada pekerjanya pada masa itu. Apa yang berlaku memang mengejutkan kebanyakan industri ketika itu, Ford Motor Company telah memperolehi untung dua kali ganda dalam tempoh 2 tahun. Produktivi pekerja yang sama, dengan tempoh bekerja hanya 8 jam sehari membuatkan industri lain turut mengguna pakai standard masa bekerja yang sama. 

Pada tahun 1937, Amerika Syarikat telah menetapkan standard masa bekerja ialah 8 jam sehari seperti mana yang termaktub dalam Fair Labor Standards Act. Ia dinyatakan seorang pekerja tidak boleh bekerja lebih dari 44 jam seminggu dan jika melebihi masa, majikan dikehendaki membayar Overtime.

Jadi itulah asal-usulnya bagaimana kita telah ditetapkan untuk bekerja 8 jam sehari, ia tidak dilihat dari segi sudut saintifik malahan ia adalah sesuatu yang normal yang telah diwarisi oleh kita ni sejak zaman revolusi industri lagi... Jadi gunakanlah masa dengan sebaiknya.... Kalau dah ditetapkan masa bekerja 8 jam tu jangan pulak leka dengan Facebook lah, YouTube lah...Online Game dan macam-macam lagi....Tak berkat tau duit gaji kita....

2 comments:

  1. Mun cik akak keja lebih jam...memang sah kepak bagai..hihi

    ReplyDelete
  2. setuju ayat yang last tu.. :D

    ReplyDelete